Strandinger
22. februar 1907
Forvarsler
Forvarsler var en del af livet på vestkysten. På Lemvig Museum findes der flere beretninger om personer, der så ting før de skete. Jens Kristian Ruby, født i Fjaltring i 1901, fortæller:
”Min mor kom fra Østjylland og der var ”forvarsler” et ukendt begreb. Men en dag stod far og vor karl vest for Ruby. Ved siden af stod mor og Ole Harboesgård. De fire stod og talte om vejr og vind. Så siger mor: ”Hvad var det? Jeg så en raket der gik ud over havet.” Ole svarede: ”Det var en raket – det var nok forvarsel om en stranding.” Mor blev lidt sær ved det. Ole var en grundig mand, han pejlede der hvor de så raketten med en usædvanlig klittop og vort stuehus. Det var mærkeligt for hverken far eller vor karl så noget.
I februar 1907 strandede et stort norsk barkskib ”Timaru” lastet med koks. Der blev affyret flere raketter men ingen af dem nåede skibet. Vi kunne høre skrig fra skibet når en raket ikke nåede det. Lidt efter kom raketstationen Lilleøre. De stillede op lidt længere mod nord. Ole pejlede nu igen og kom tilbage og sagde til mor, at det var den retning de havde set raketskuddet i, og det måtte altså være det skib de havde set.”
Identificering af de døde
Avisartikel bragt d. 23. februar 1907:
”Strandingen ved Fjaltring.
Det viser sig, at to af barken Timarus besætning ikke var om bord, da den strandede. 1. styrmand Carl Gudmundsen var paa grund af sygdom efterladt paa St. Helena og letmatros Andersen var rømmet i Antwerpen, hvor skibet var udklareret d. 1. februar.
Af det ilanddrevne børne- og dametøj har nogle sluttet, at kaptajnens familie var om bord. Dette er dog ikke sandsynligt; thi dame- og børnetøjet blev fundet i sejlmagerens kiste. I samme kiste fandtes desuden noget legetøj. Såvel klæderne som legetøjet var nyt. Det kunne synes, som om tøjet var bestemt til sejlmagerens familie.
I morges er 3 lig drevne i land. Det ene, der fandtes i Chr. Fjords strandlen i Nr. Lyngvig, havde tatoveret på armen: Hans Anthonsen, Drammen; det er altså ungmanden. På liget fandtes et ur og i en af bukselommerne et par ringe. Det andet lig inddrev i Chr. Lauridsens len i Nr. Lyngvig og det tredje i Andreas Simonsens len i Sdr. Lyngvig. På dem er der endnu ikke fundet noget, der kan give oplysning om, hvem de er.
I dag er der foretaget legalt ligsyn over det lig, der inddrev i Vedersø i lørdags. Af en afregningsbog, et ur og en fingerring fremgik det, at liget var af tømmermand Carl Jørgen Christiansen.
Af vraget ses nu kun ganske lidt over havfladen.”
Følg os her: